Turizem Goričko

Prispevki

Prekmurska šunka

Je tradicionalna kakovostna sušena mesnina Prekmurja. Na območju od Goričkega do Lendavskih ravnic, se je uveljavila iz stoletja dolge tradicije sušenja in zorenja svinjskega stegna. Je izdelek s prepoznavno obliko, po kateri se loči od pršuta in od znanega sušenega kosa stegna v Južni Tirolski, ki mu pravijo “Speck”.
Naravne podnebne razmere na prehodu ravninskega v razgiban gričevnat svet Goričkega so nedvomno prispevali k razvoju in okusu ter obliki prekmurske šunke. Prekmurska šunka je suha mesnina, pridobljena s suhim (lahko tudi z mokrim) soljenjem in razsoljevanjem, dimljenjem ter daljšim sušenjem in zorenjem posebej oblikovanega svinjskega stegna (ki mora izvirati iz regije) brez kosti s pripadajočo kožo in slanino. Teža končnega izdelka je najmanj 3 do 4 kg. Meso je zmerno do temno rdeče barve. Slanina enakomerna smetanasto bela do rjavkosto rumena pod kožo. Barva površine je enakomerno rdeče rjava, značilna za bolj dimljen izdelek. Vonj in okus sta značilna za zrelo suho meso in slanino, ki ju dopolnjuje aroma po dimu. Slanost mora biti zmerna.

Na voljo na Izletniški kmetiji Kozelinovi v Gerlincih, v Mesnici Vogrinčič-Hanžel v Gerlincih, na Turistični kmetiji Ferencovi v Kraščih, Vinotoč Štesl v Fikšincih in v Okrepčevalnici Nemec v Nuskovi.

Foto: Diši po Prekmurju

Povežite se z nami

Fb logo