Prispevki

Kulinarika

sunkaV celotnem Pomurju, nekoč izrazito agrarni pokrajini, se je ohranilo vse do danes mnogo močnatih jedi, razne vrste in oblike pogač ter drugega močnatega peciva, kot je npr. vrtanek ali »vrtanik«, ki ga pečejo še danes, predvsem v Prekmurju, posebno ob ženitovanjih in delih na polju, na področju madžarske narodnosti pa »peréc«, ki je podoben vrtanku. Značilne ženitovanjske pogače »bosman«, ki je bila značilna za vso severovzhodno Slovenijo, danes v Prekmurju ne pečejo več. Jedi še vedno belijo mnogo z mlekom in bučnim oljem. Značilna jed so buče ali tikvi, kuhane s smetano. Prebivalci pojedo tudi mnogo raznih vrst fižola, ki ga imenujejo tudi »graj«, medtem ko grahu pravijo »grajšček«. S kislo smetano jedo poleti tudi naribane kumare. Znane so gibanice, ki se v živinorejskovinogradniškem področju umaknejo pogačam, krhljakom, štrukljem. V zelenjavi so se repi in zelju pridružile povrtnina, olje, buče in sončnice (Bela Sever). Nekaj najbolj znanih jedi iz teh krajev: prekmurska gibanica, dödöli, bograč, mlečna repa, ajdova zlivanka, retaši z jabolki, prekmurska šunka, …